Обикновените черници от бабиния двор, наричани още "плод с библейска сила", са дървета, които се срещат на много места в България, Америка, Азия, Африка и в почти всички страни в Европа.
Вкусните плодове се използват за приготвянето на конфитюри, компоти, сладкиши, но имат и доказани целебни свойства, които се крият не само в плодове, а и в пъпките, листата и кората на дърветата. Ето какви са те:
Подобряват функцията на сърдечно-съдовата система:
Едно от най-полезните свойства на черницата е това, че подобрява функцията на сърдечно-съдовата система.
Подобряват зрението:
От древни времена плодовете на бялата черница се използват в народната медицина за подобряване на зрението. Няма значение дали са пресни или са престояли. Пригответе си с тях компрес, с който се препоръчва да престоите около 10 минути;
Имат антиоксидантно действие:
Черницата има голямо приложение във физиотерапията, където играят роля не само плодовете, но и нейните пъпки, листа и кора. Това се отнася най-вече за бялата черница, която притежава мощно антиоксидантно действие;
Използват се за профилактика на леките форми на диабет:
Листата на черницата се използват успешно за профилактика на леките форми на диабет, тъй като те съдържат витамин В2, спомагащ задържането на глюкозата в тъканите. Най-добре е да се берат през късната пролет или в началото на лятото, след което се изсушават на сянка. От сушените листа се приготвя запарка като те се заливат с вряла вода, оставят се за около 20 минути да се запарят в нея, след което течността се прецежда и се пие по 70 мл четири пъти дневно.
Ефикасни срещу затлъстяване:
Запарката от пъпките на черницата е чудно средство срещу затлъстяване. Пъпките се берат през ранната пролет или през зимата, след което се изсушават на слънце.
Засилват потентността:
Според последните проучвания черницата има доказано действие за увеличаване потентността при мъжете.
Автор: Фрамар