Яйца по шотландски - зад това атрактивно заглавие се крие още по-атрактивно ястие от варени яйца и кайма. Приличат на кюфтета , а като ги разрежеш, вътре те очаква вкусна изненада.
Яйца по шотландски
Продукти:
8 сварени яйца
500 гр. кайма (смес или само телешка)
2 скилидки чесън
2 с.л. нарязан магданоз
2 стръка накълцан ситно зелен лук
подправки на вкус - кимион, черен пипер, сол
4 с.л. брашно
1 сурово яйце
1 ч.ч. галета
зехтин - за поръсване
Приготвяне:
Объркайте каймата с пресования чесън, ситно нарязания лук, магданоза, кимиона и черния пипер. Добавете сол, ако е нужно. Омесете сместа добре и я разделете на 8 части. С мокри ръце сплескайте всяка от частите, поставете твърдо сварено яйце и обвийте с каймата плътно. Оформете на хубава топка.
Оваляйте всяка топка в брашното, след това в яйце и накрая в галета.
Подредете готовите топки върху застлана с хартия за печене тава.
Поръсете със зехтин и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 мин.
Естествено, може и да ги изпържите, но тогава непременно отцедете яйцата по шотландски върху домакинска хартия, за да попият излишната мазнина.