Процедура за дългосрочно съхранение на яйца !
Приготвянето на консервирани яйца със зеленчуци е чудесен начин да обогатите менюто си с вкусна и цветна добавка.
Снимка: youtube
Тази рецепта носи комбинация от варени яйца с цветна смес от зеленчуци, като чушки, моркови, лук и цвекло.
Ключът към перфектния резултат е правилното подреждане на съставките в стерилизирани буркани заедно с подправките, които придават на храната уникален аромат.
Тази рецепта от YouTube е идеална за приготвяне на здравословна закуска или оригинална добавка към основни ястия.
Мариновани яйца за зимата
Процедура:
Сварете яйцата твърдо.
Докато се варят, пригответе зеленчуците.
Обелете лука и го нарежете на полумесеци
Измийте, почистете и нарежете чушката на ивици.
Нарежете лютата чушка на колелца.
Обелете моркова и го нарежете на кръгчета.
Снимка: youtube
Разделете чесъна на скилидки и го обелете.
Нарежете пресния лук наполовина.
Обелете цвеклото и го нарежете на парчета.
Пригответе стерилизирани буркани и във всеки добавете по един дафинов лист.
След това слагаме обелените яйца, които редуваме с приготвените зеленчуци.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Сега сложете семена от кориандър, цели зърна черен пипер, семена от копър и по 2 супени лъжици сол във всеки буркан.
В така приготвените буркани се налива гореща вода.
Снимка: youtube
Накрая добавете половин чаена лъжичка оцет.
Покрийте с капак и поставете в съд с вряща вода.
Сварете за 5-10 минути, след това извадете и затегнете плътно капаците.
Снимка: youtube
Метод за консервиране на пресни яйца
Снимка: youtube
Ключов елемент в процеса е варовикът.
Яйцата трябва да се поставят в буркан и след това да се покрият с калциев хидроксид, т.е. варовита вода.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Пропорциите на разтвора са прости: колко литра вода, толкова супени лъжици гасена вар са необходими.
Накрая просто затворете буркана плътно.
Снимка: youtube
Добре е да работите в ръкавици, защото контактът с течността може да раздразни кожата.
Възниква въпросът дали изглеждащият на пръв поглед странен метод наистина работи, но факт е, че още нашите прабаби са консервирали яйца във вар.
Снимка: youtube
Накисвали ги във варовита вода и след това ги поставяли в кутия, пълна с жито.
Във всеки случай е добре да знаете, че повърхността на закупените от магазина яйца не е толкова устойчива на бактерии, колкото на току-що излюпеното от кокошка яйце.
Желаем ви успех!