Внимателно изрежете тънко парче от единия край на яйцето, но внимавайте да не отрязвате жълтъка. Така яйцето ще стои изправено върху отрязаната част.
Отрежете една трета от другата страна на яйцето.
С малка лъжичка издълбайте жълтъка и го поставете в малка купа. Смесете жълтъка с малко майонеза, нарязани кисели краставички, сол и черен пипер на вкус. Започнете с по-малко от съставките, и след това добавяйте, докато се получи желаният вкус.
С чаена лъжичка напълнете отново белтъците с жълтъчния крем, като оформите купчина на върха им - тя ще бъде главичката на пилето.
Внимателно поставете две маслини за очи и парченце морков за клюн.
След това поставете малкото парче белтък за шапка и ще получите сладко яйце - пиленце.
Повторете процедурата с останалите яйца.