Свикнали сме да мислим, че за да отслабнем, трябва да спрем да се храним нормално и да преминем в "икономичен" режим, в който са ни забранени всички любими гозби. Това за щастие не е вярно - с малко повече усърдие, комбинативност и фантазия, може хем да си похапвате вкусно, хем да смъквате килограми.
Предлагаме ви една от любимите рецепти на нашата читателка Валентина, която споделя, че благодарение на този Диетичен протеинов хляб и още няколко рецепти, е успяла за 2 месеца да отслабне с цели 17 килограма!
„Вече съм на тази диета от 2 месеца.
Тя посочва, че има няколко рецепти, които често приготвя за тази диета и този диетичен протеинов хляб е една от тях. Страхотен за тези, които са алергични към глутен или са на кето диета. Ето какво ви трябва:
Диетичен протеинов хляб
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 2 супени лъжици семена от чиа
- 4 супени лъжици овесени ядки
- 100 мл вряла вода
- 250 г белтък (1 белтък тежи средно 25-30 г)
- 1 равна чаена лъжичка сол
- 100 г смляно ленено семе
- За поръсване отгоре: сусам, ленено семе, овесени ядки..
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лененото семе и овесените ядки се изсипват в дълбока купа, разбъркват се, след което се заливат с половин чаша вряла вода. Така разбъркани се оставят да престоят половин час, докато набъбнат и омекнат. През това време премерете белтъците.
При едно средно голямо яйце белтъкът тежи приблизително 25 g, а при по-големите яйца - 30 g. В зависимост от големината им ще ви трябват приблизително 7-10 яйца, но е най-добре да ги претеглите, тъй като за тази рецепта ви трябват 250 г белтък.
Изсипете ги в по-дълбока купа, добавете една равна малка лъжичка сол, след което ги разбийте на пяна за 6-8 минути или колкото е необходимо да стане твърд сняг (в зависимост от капацитета на миксера).
След това добавете 100 г смляно ленено семе, както и набъбналите семена чиа, смесени с овесени ядки (трябва да са поели напълно течността). Разбъркайте бавно с лъжица или кухненска шпатула, докато съставките станат гладки.
Сместа все още трябва да остане пенлива и въздушна, за да омекне хлябът. Подгответе си малка тавичка или формичка (моята е 15х20 см), намаслете малко дъното и стените и я постелете с хартия за печене. Можете да използвате и по-тясна, за да получите по-висок хляб.
Изсипете цялата смес в тавата, разстелете я равномерно, за да няма луфтове и заравнете. Включете фурната да се загрее на 180 градуса. Отгоре се поръсват овесени ядки, сусам и ленени семена. Преминете отгоре с шпатула, за да залепите семките.
Сложете хляба да се пече в силно загрята фурна, около 30-35 минути в зависимост от съда, който сте избрали (дебелината на хляба). След това изключете фурната и оставете хляба да престои вътре още 15-20 минути.
Извадете върху решетка да се охлади, след което сервирайте.
Да ви е сладко!