Никога досега не съм правила пържени картофи без олио на фурна , за първи път ми е. Всъщност никога не съм си и помисляла, че пържените картофи могат да се приготвят на фурна. Когато някой ми каже, че яде пържени картофи, веднага си мисля, че са приготвени в олио или във фритюрник, пълен с олио.
И аз ги обичам така, но повярвайте ми стават много по-вкусни, по-здравословни и ще ви спестят много време. Вместо да стоите над котлона и да пържите тиган след тиган, по този начин просто ги нарязвате, нареждате в тава и ги слагате на скарата във фурната. Изобщо не са мазни, но са много, много вкусни.
Въпреки че можете да ги приготвите от всякакъв вид картофи, млади, стари, сладки картофи, червени картофи... определено пресните или червените са най-вкусни, защото можете да ги ядете и с кората. Ако някога сте се чудили къде се "крие" сладостта на младите картофи, сега ще разберете.
Младите картофи имат тънка и хрупкава кора, която е годна за консумация и между нея и картофа се запазват най-много витамини. Например, ако обелите млади картофи и ги приготвите по този начин, те ще загубят голяма част от хранителните си свойства.
Въпреки че варените картофи се считат за най-здравословните и се препоръчват за хора с храносмилателни проблеми, печените картофи определено са най-добрият избор, когато става въпрос за вкусна, здравословна и хрупкава гарнитура. Обикновено млади картофи има от пролетта до средата на лятото, но у нас ги има целогодишно, защото са предимно вносни.
В младите картофи захарта все още не се е превърнала в „истинско“ нишесте, затова са толкова сладки и неустоими. Когато купувате млади картофи, винаги избирайте тези без повреди и тъмни петна. Също така избягвайте по-зелените части на картофите, които се считат за токсични.
Важно е да измиете картофите преди да ги печете. Можете да ги натъркате с грапавата страна на гъбата или просто да ги поставите в съд, пълен с вода и да ги оставите да се "измият" за 1-2 часа.
Водата, в която са престояли картофите, трябва да се смени два-три пъти, защото първата вода ще помътнее, втората също и ще престоят без нужда в мръсната вода. След това се подсушават с памучна кърпа и се нарязват на тънки пръчици .
А сега ето и процедурата:
Пържени картофи на фурна без мазнина
Необходими продукти за панировката:
- 2 белтъка
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
- За това количество подправки използвах 5 картофа, но вие можете да коригирате количеството и останалите съставки според вашите нужди.
Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа се слагат нарязаните картофи, а в друга се разбиват с телена бъркалка подправките и двата белтъка. Изсипете "плънката" върху картофите и разпределете като разбъркате.
Поставете така картофите в тава, покрита с хартия за печене, но ги отделете така, че да не се допират, а не да слагате единия върху друг. Ако не поберете всичко в една тава, печете на два пъти.
Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10 минути, след което извадете тавата от фурната, обърнете картофите и ги запечете на същата температура за още 10 минути, докато станат златисти и хрупкави.
По желание може да използвате и други подправки като чесън на прах, чили, италианска смес и др.