100 гр. ориз
400 мл. прясно мляко
1 прахче ванилия
щипка сол
20 гр. пудра захар
125 гр. плодове от сладко /череши, сини сливи и пр./
2 с.л. сладко от портокалови корички
2 с.л. мармалад от кайсии
1 резен пресен ананас
4 с.л. вишновка
200 гр. заквасена сметана
20 гр. желатин
1 с.л. олио за намазване на формата
За крема:
300 мл. прясно мляко
5 жълтъка
150 гр. пудра захар
прахче ванилия
За карамела:
60 гр. захар на бучки
20 гр. краве масло
Оризът се сварява с млякото и ванилията на слаб огън – около 40 минути. Плодовете от сладкото се нарязват на дребни парчета и се омесват с вишновката, другите сладка, мармалада и 1 с.л. пудра захар. Оставят се да престоят, докато се свари оризът. Към вече сварения и поизстинал ориз се прибавя сместа от сладка, вишновка и мармалад и се разбърква внимателно с вилица.
Желатинът се накисва според инструкцията на пакетчето в студена вода и се оставя да набъбне.
Приготвяне на крема: 6 жълтъка се разбиват с пудрата захар до побеляване, прибавят се на малки порции при постоянно бъркане горещото мляко, ванилията и накиснатият желатин. Слага се на слаб огън и се бърка до сгъстяване – около 30-35 мин. Когато почти изстине, към крема се прибавя оризовата смес и разбитата сметана.
Форма с диаметър 18 см. и височина 8-9 см. се намазва добре с лъжичка олио. С помощта на лъжица във формата се прехвърля сместа. Формата се удря леко отдолу, за да се уплътни добре, покрива се с намаслен лист готварска хартия и се оставя за 6-7 часа в хладилник, докато стегне. Преди сервиране тортата се обръща и залива с карамелизирана захар (приготвена от захарта на бучки и маслото).