250 гр. крема сирене
50 гр. масло
100 мл прясно мляко
60 гр. брашно
20 гр. фино царевично брашно
2 с.л. лимонов сок
2 супени лъжици екстракт от ванилия
6 яйца
1/4 ч.л. кремотартар/винена киселина (или лимонов сок)
140 гр. захар
За заливката:
400 гр. ягоди
100 гр пудра захар (количество на захарта зависи от сладостта на ягодите)
Загрейте фурната на 160 градуса, решетката трябва да бъде поставена в долната третина на фурната. Покрийте с хартия за печене кръгла форма (с пръстен) с диаметър 22 см. Отвън увийте формата с два пласта алуминиево фолио, за да не влиза вода при печенето.
Разтопете крема сиренето, маслото и млякото на слаб огън и оставете да се охлади. В охладената смес добавете брашното, царевичното брашно, жълтъците от яйцата, лимоновия сок и ванилията.
Разбийте белтъците на пяна, добавете киселината и продължете да биете, докато белтъците станат на твърд сняг. След това превключете на най-ниската скорост на миксера и добавете постепенно захарта. Продължете да биете, докато белтъците достигнат плътността на бита сметана.
Към белтъчния крем добавете една трета от сместа с крема сирене и внимателно разбъркайте с дървена лъжица. Добавете останалата част от крема със сирене и продължете да бъркате всичко добре (така че да достигате и дъното на съда). Трябва да работите внимателно, за да не спаднат белтъците. Изсипете сместа в подготвената форма.
Сложете формата в голяма, дълбока тава. Внимателно налейте в тавата около формата 2 л. вряла вода и след това сложете тавата във фурната, предварително загрята. Намалете фурната на 140 градуса и оставете тортата да се пече на водна баня 55 минути. След това намалете фурната на 130 градуса и продължете да печете още 15 минути. Ако повърхността на чийзкейка потъмнее бързо, покрийте с алуминиево фолио.
След изпичане на сладкиша, изключете фурната и оставете чийзкейка вътре за още 30 минути при затворена вратичка. След това извадете от фурната, внимателно отстранете фолиото, отстранете пръстена на формата, хартията за печене и прехвърлете сладкиша върху тортена чиния. Оставете да се охлади напълно и след това го поставете в хладилник до сервирането.
За соса: сложете ягодите в блендер и ги смелете на ситно, след което залейте с пудра захар и отново смелете. Сервирайте с охладения чийзкейк.