Японците са много по-напреднали от останалия свят в почти всички области, дори в готвенето. Така например те знаят как да превърнат едно обикновено "швейцарско" руло с ягоди в перфектен десерт, от който всеки ще поиска още едно парче.
Всъщност рецептата е много проста, но съдържа няколко трика, с които се постига топ резултат. Например не разбиват яйцата наведнъж заедно със захарта, а отделно белтъците и жълтъците, като при комбинирането използват много интересна техника. Ако се интересувате, следвайте рецептата. Ето какво ви трябва за това Японско руло с ягоди :
Японско руло с ягоди
Продукти (за средно голяма тава):
40 мл сладкарска сметана
40 мл растително масло
40 г универсално брашно
4 жълтъка
4 белтъка + 40 г захар
150 мл сладкарска сметана или сметана по ваш избор
10 ягоди (колкото се побират на един ред)
Приготвяне:
В по-дълбок съд сложете 40 мл сладкарска сметана и 40 мл обикновено олио, след което разбийте с бъркалка, докато съставките се комбинират. След това добавете 40 г пресято брашно и разбъркайте отново, за да получите гладка, хомогенна смес без бучки.
Отделете белтъците от четирите яйца и добавете жълтъците към сместа. Бъркайте, докато се вградят напълно и получите хубава гладка смес.
Разбийте белтъците на пяна, след което постепенно добавете 40 г захар, а преди края добавете малка чаена лъжичка лимонов сок. Разбийте, докато получите хубав кремообразен сняг. Добавете половината от белтъците към сместа с жълтъци и разбъркайте енергично с бъркалка, за да се комбинират.
Добавете тази смес към останалата част от белтъците, но този път разбъркайте внимателно, отдолу-нагоре, с лъжица или шпатула, за да остане сместа ефирна и пенлива. Изсипете тестото в тава, предварително застлана с хартия за печене. Използвайте правоъгълна тава със среден размер.
Изравнете сместа и я разпределете равномерно и почукайте няколко пъти тавата по масата, за да премахнете всички въздушни мехурчета и да запълните празнините. Печете в предварително загрята фурна на 160-170 градуса за около 25 минути или в зависимост от фурната.
Изпечената кора се получава много мека и ефирна, въпреки че не съдържа бакпулвер, именно заради начина на разбиване на яйцата. Когато се изпече, извадете я от фурната, оставете да изстине за няколко минути, след което я обърнете върху друг лист хартия за печене, притиснете отгоре с тавата за печене и я оставете да изстине.
Когато кората изстине, я намажете по цялата повърхност с бита сметана, сладка сметана или крем по избор, подредете отгоре цели ягоди, след което внимателно навийте рулото с помощта на долната хартия.
Оставете така увито руло в хладилника за един час, след което можете да го нарежете и да сервирате.