Тангзонг е метод, използван в производството на хляб, който трябва да създаде мек и пухкав хляб. Произходът му води началото си от Япония .
Японски хляб по метода Танзонг
За варената смес (Tang Jong):
30 гр.брашно
125 мл вода
За тестото:
(Всички продукти трябва да са на стайна температура, млякото трябва да е 36-38 градуса)
270 гр.брашно (ако е необходимо, можете да добавите 60-100 гр.)
6 гр.суха мая (или 12-15 гр.жива)
20+50 гр.захар
1/2 ч.л.сол
90 мл прясно мляко
1 яйце
30 гр.масло
сместа за тангзонг
1 жълтък и щипка сол за намазване
Приготвяне на хляба:
Всичко става много лесно и бързо. В тиган с дебело дъно смесете брашното и водата, поставете на умерен огън, продължете да разбърквате около 2 минути, докато лъжицата започне да образува "пътечка" в сместа. Получената смес покрийте с капак и поставете на студено в продължение на един час.
Ако имате машина за месене, не забравяйте да я използвате. Тестото ще бъде лепкаво, така че не е много приятно да го месите с ръце, въпреки че ако искате, можете да поемете риска.
- Изсипете брашното (270 гр.) в смесителната купа, добавете захар (50 г), сол (1/2 ч.л.), топлото мляко с маята, яйце (1 бр.), масло (30 г), сместа танзонг (която преди употреба трябва да извадите от хладилника и оставите да достигне стайна температура). Замесете тестото на средна степен за 10 минути. Ако стане твърде течно, може да добавите малко брашно, но имайте предвид, че тестото трябва да е леко лепкаво.
- Поставете го на топло място в продължение на два часа, трябва да се увеличи около два до три пъти.
- Разделете втасалото тесто на четири равни части (средното тегло на едно парче е 170-175 г). Оформете топки от тестото, покрийте с фолио и оставете в покой за 10 минути. Глутенът ще се отпусне и тестото ще бъде по-лесно да се оформя.
- Разточете топките на дълга овална форма и ги навийте на рулца, след което ги поставете във форма (за предпочитане за хляб), намазана с масло или някакъв вид мазнина, покрийте ги, за да не се напукат, и ги оставете на плота за час и половина.
- Готовия хляб намажете с жълтък, разбит с щипка сол, след пет минути намажете за втори път и пъхнете във фурната, предварително загрята на 175-180 градуса. Печете до златисто-кафяво, приблизително 30-35 минути, според фурната.
Независимо от факта, че тестото съдържа само 30 грама масло и едно яйце, то има вкус на козунак или богата пита. Впечатлението е, че съдържа поне 5 яйца и цял пакет масло. Изключително вкусен и ароматен хляб. Опитайте, няма да съжалявате, рецептата е прекрасна!
Приятен апетит!