Това картофено ястие е чудесен избор за обяд или вечеря, може да се сервира като гарнитура, но и като основно ястие.
Картофите са една от любимите и най-често използваните храни в нашия регион. Използват се предимно за солени деликатеси , макар и да има "сладки" рецепти с картофи.
Една от най-вкусните рецепти с картофи е тази солена картофена торта , чиято подготовка е много бърза, а резултатите са фантастични.
Солена картофена торта
Продукти:
600 грама картофи
1 стрък пресен лук или праз
40 милилитра олио за готвене
2 яйца
сол и черен пипер
Приготвяне:
Обелете картофите и ги настържете. Нарежете лука или праза на тънки филийки и ги смесете с яйцата и подправките.
Сложете олиото в по-дълбок тиган, след което го оставете на котлона, за да загрее. Добавете половината от картофената смес в загрятия тиган, добавете сместа от лук и яйца върху тях, след което разппределете отгоре останалите картофи.
Сложете капак на тигана и оставете тортата да се запържи на умерена температура. След 10 минути обърнете и печете още 10 минути. Тортата трябва да получи златист цвят и хрупкава коричка отвън, а отвътре да остане сочна.
Сервирайте ястието горещо, с допълнителна гарнитура. Комбинира се перфектно с млечни и деликатесни продукти.
Приятен апетит!