
500 гр патладжан
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин или олио
1 глава лук, накълцана
2 скилидки чесън, накълцани
1 ч.л. сух риган
1/4 ч.л. черен пипер
щипка канела
1 консерва нахут (от 520 гр) - може и домашен, но да е около 400 гр нахут
1 голяма консерва домати (750 гр), нарязани
2 с.л. доматена паста
2 с.л. накълцан магданоз
Нарежете патладжана на кубчета със страна 2,5 см. Поставете в гевгира, поръсете със сол и оставете да се отцежда от водата за 30 минути. Подсушете.
В тиган с дебело дъно загрейте мазнината на средна температура. Запържете лука, чесъна, ригана, черния пипер и канелата за 5 минути или докато лукът и чесънът омекнат. Прибавете патладжана и запържете от всички страни за окол 5 минути. Прибавете нахута, доматите и доматената паста. Оставете да заври. Намалете температурата, покрийте с капака и оставете на къкри докато патладжана омекне за около 30 минути. Поднесете поръсено с магданоз.