1 килограм охлюви
брашно
3 пресни домата, нарязани на ситно
1 килограм дребен лук или 5 - 6 средни глави лук, нарязани на едро
червен пипер
1/2 чаша червено вино
3 дафинови листа
канела
карамфил
сол
черен пипер
зехтин
малко захар
Сложете охлювите в дълбок съд и поръсете с брашно. Затворете добре съда с капак и ги оставете да престоят така 1-2 дни, за да се изчисти съдържанието на стомаха им. След това ги прехвърлете в тенджера с вода и оставете да покиснат 10-тина минути, измийте много добре (няколко пъти) и отцедете в гевгир.
Напълнете тенджера с вода, добавете 2 супени лъжици сол и щом водата заври, сложете наведнъж всички охлюви. Оставете ги да врат в продължение на 15 минути, след това отделете 1 чаша чист бульон от повърхността, а останалата течност изхвърлете. Отново отцедете охлювите в гевгир.
Нарежете лука и го задушете в зехтин, след това добавете сварените охлюви, червения пипер, доматите, дафинов лист, сол, черен пипер, канела, карамфил, захар и сол и чашата бульон от варените охлюви. Захлупете съда и оставете яхнията да къкри на слаб огън за около 1 час, така че да остане на мазнина /да се сгъсти /, и разбърквайте периодично.