Яхния от скариди

вход през zajenata.bg
Яхния от скариди
admin
Добавена от: admin
8285
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 чаша олио
1 1/2 чаши брашно
2 1/2 чаша ситно нарязан лук
1/4 чаша счукан чесън, около 12 скилидки
10 чаши рибен бульон или бульон от скариди
2 дафинови листа
1 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
3/4 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. нарязани пресни листенца мащерка
1 1/2 с.л. сол
3 картофа или друг грудков зеленчук, обелени и нарязани на парчета
1 кг. средни по големина скариди, обелени и почистени от жилките
1/4 чаша нарязан зелен лук, само зелената част
2 с.л. накълцан пресен магданоз
Сварен дългозърнест ориз – за поднасяне
 

Загрейте олиото в тиган с дебело дъно и щом се сгорещи, прибавете брашното. Бъркайте с тел, за да се смеси с мазнината, и продължете да запържвате при непрекъснато бъркане, докато се оформи гладка запръжка – около 10 минути. Трябва да изглежда леко по-тъмна на цвят от фъстъчено масло. Ако започне да покафенява прекалено бързо, намалете котлона.
Щом запръжката добие желания цвят, прибавете лука и го задушете до омекване, като бъркате от време на време – около 4-6 минути. Прибавете чесъна и задушете още 2 минути. Объркайте бульона в сместа, като го добавяте постепенно, и оставете соса да закъкри. Добавете дафиновия лист, черния пипер, лютия пипер, мащерката и 4 ч.л. от солта и намалете огъня, така че сосът да ври на съвсем бавен огън. Бъркайте периодично, докато брашненият вкус се махне – около 30-45 минути.
Прибавете картофите и продължете да варите ястието непокрито, бъркайки от време на време, докато картофите омекнат много добре, а сосът се сгъсти – още 30-40 минути. Добавете малко вода или пилешки бульон, за да разредите соса, ако се сгъсти прекалено. Трябва да е гъст и богат на вкус, но да не прилича на пюре.
Объркайте скаридите с останалата половин ч.л. сол. Разбъркайте скаридите, зеления лук и магданоза в яхнията и продължете да варите, докато омекнат скаридите – 3-4 минути. Извадете дафиновия лист и подправете на вкус, ако е необходимо. Поднесете в затоплени купички, върху плато от сварен горещ ориз.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft