Автофагията е начин на хранене, който става все по-разпространен сред хората, а използващите го споделят, че са свалили до 10 килограма
Някои подхождат към автофагията от желание да отслабнат, а други, за да поддържат здравето си.
Този начин на хранене обаче става все по-популярен. Когато посети RTS Clinic преди няколко години, д-р Драган Иванов обясни всичко, което трябва да знаете за автофагията:
„Автофагията не е гладуване.
Под термина автофагия имаме предвид процес, който се състои от две части. Първата част от процеса е разпознаване, а втората е рециклиране.
По време на процеса на автофагия тялото разпознава кое е старо, кое е нефункционално, разпознава мутирали и злокачествени клетки, патологични микроорганизми, които могат да причинят определено заболяване, разпознава боклука, който е в нашите клетки, токсините.
След това започва друг процес на разграждане или рециклиране. Организмът го разпознава, разгражда го, рециклира го и след това създава други, млади функционални клетки от този новообразуван рециклиран материал.
Или от този рециклиран материал тялото получава ново гориво, благодарение на което има повече енергия”, обясни докторът какво всъщност представлява автофагията.
Д-р Иванов казва, че процесът на автофагия го има във всеки организъм, но трябва да се задейства, като има три начина за това.
„Този процес го има във всеки организъм, но трябва да го включим. Можем да го направим по няколко начина - най-важният начин е да спазваме един много важен, но за съжаление пренебрегван принцип на хранене.
Активира се, ако не ядем нищо за период от 12-16 часа. Не казвам, че е гладуване, но ние не ядем, тоест въздържаме се от храна 12-16 часа, което включва и съня.
„След 12 часа автофагията се задейства и започва да прави нещо значимо, невероятно и много полезно.“ Ако последно сте яли в 18 часа, следващото ви хранене трябва да е в 10 сутринта на следващия ден.
Как още може да се включи процесът на автофагия?
„Първият начин е свързан с храненето, вторият начин за активиране на автофагията е физическа активност, която граничи с изтощение, тази, която води до умора, изпотяване, сърцебиене, задух, изпотяване.
Има и друг начин – „интервален душ с редуване на топла и студена вода“, обливане с топла вода, после много гореща, после с малко студена вода, после пак с гореща, после със студена вода.
При това интервалите със студена вода трябва да са по-кратки от интервалите с топла вода.
Когато използваме студена вода, препоръчително е да не е върху косата, може да е върху лицето, кожата ще се стегне, ще придобие младежки вид. Разбира се, това трябва да се въвежда постепенно, а не наведнъж, за да се даде време на тялото да свикне.
Д-р Иванов изясни и дали има категории хора, които не трябва да активират автофагията.
„Малките деца не трябва да гладуват, докато не достигнат пубертета, бременните жени, кърмещите жени и хората, които са много слаби и недохранени, не трябва да се въвеждат в състояние на автофагия.
Тези, които имат диабет тип 1, когато получават инсулин, трябва да се съобразяват с инсулина, при тях автофагията трябва да се прави само след консултация с лекар. Хората, които са слаби, терминален стадий на злокачествени заболявания, не бих препоръчал автофагия там.
Автофагията е важна за тези със злокачествени заболявания, но трябва да знаете как да я адаптирате към някой, който преминава през лъчетерапия, химиотерапия, към общото му състояние..."
Това, което всички ни интересува, е как изглежда диетата за хора, които искат да активират автофагията.
„Закусваш, хапваш еднократно, след това не ядеш нищо пет-шест часа, после пак ядеш и след това не ядеш нищо до утре сутринта.
Панкреасът е жлеза, която се активира, когато слънцето изгрява и работи през деня, а през нощта иска почивка. Нашият организъм спазва, наред с други неща, тези дневно-нощни ритми, сред които панкреасът, който иска почивка през нощта, е особено важен.
Мелатонинът, мозъчен хормон, който има множество физиологични, превантивни и терапевтични ефекти, се секретира в мозъка ни между полунощ и три часа след полунощ, при условие че в очите ни не попада изкуствена светлина - телевизори, мобилни телефони, компютри, лампи...
От полунощ до три часа очите трябва да са затворени, дори и да не спим, за да се синтезира мелатонин.
Редуването на деня с нощта е необходимо за здравето, мелатонинът е надзорен орган, който не позволява на свободните радикали да увредят процеса на клетъчен синтез, така че ние се нуждаем, когато се активира автофагията, както от растежен хормон, така и от мелатонин, а това ще се случи, ако пропуснем вечерята и си лягаме навреме.
Някои хора се страхуват да се придържат към този тип диета, страхувайки се, че може да се разболеят, ако не ядат 12 часа.
Нищо драстично и лошо не може да се случи, когато не ядеш 12 часа, само хубави неща”, твърди лекарят.
Неговият съвет е денят да започне с една напитка.
„Ставаме сутрин, вземаме лимонов сок, добавяме вода, малко мед и след пет минути захарта от меда и свежестта на лимона ще влезе в мозъка и мозъкът ни ще заработи.
Серотонинът ще се освободи и ще сме в приятно настроение, няма да забравяме нещата.
Не само мозъкът обича глюкозата, всички наши органи обичат глюкозата най-много като енергиен източник, защото тя доставя енергия бързо.
Закуската трябва да се състои от плодове и зърнени храни, ядки, бадеми (20-30 гр. за мъже, 15-20 за жени), лешници, малко по-малко орехи. Мляко, кисело мляко, кефир, младо сирене, хляб, може и растително мляко, различни зърнени храни са добре..."
Ето какво да ядете за обяд и кога да си набавите протеини.
„Кога да ям протеин?“ Е, хормонът на растежа се секретира при залез слънце, а неговата, как да го кажа, партньорката, в която е влюбен, това е аминокиселина. Отваря вратите на клетките, внася аминокиселини в клетките.
Ако ядем протеин за обяд, след два или три часа, след четири или пет часа, протеинът ще се разгради на аминокиселини, а след това вечерта, около седем или осем часа, тези аминокиселини ще влязат в кръвта от червата и там ще срещнат хормона за растеж, който ще отнесе тези аминокиселини в клетките.
Обядът трябва да съдържа протеини, а най-добрият източник са бобовите растения, те са най-идеалният избор, защото се усвояват най-добре с най-малко подкисляване.
За обяд да кажем боб, грах, леща, кафяв ориз, разнообразие от зеленчуци и след това протеините, открити в тези храни, могат да бъдат разградени на аминокиселини за пет часа. — Месо може, разбира се.
Бонбони, дъвки и подобни снаксове са забранени и ето защо.
„Независимо дали става въпрос за изкуствен подсладител или бонбонена захар, с дъвка автофагията ще спре, това е неестествено и нефизиологично, още повече, че в дъвката има токсични вещества, а аз никога не съм давала на детето си.
В същото време съдържа определени калории и следователно спира автофагията."
И как да активирате автофагията за тези, които не искат да отслабнат, но го правят за здраве?
„Тези, които искат да активират автофагията и не искат да отслабнат, трябва да ядат същото количество храна и да приемат същото количество калории, както когато ядат три хранения, просто ги съберете в две.
Няма да можете да го направите веднага. Тези, които се занимават с тежък физически труд, които са в пубертета, бременни жени, се нуждаят от три хранения. За по-голямата част от населението, особено за съвременните хора, които водят заседнал начин на живот, две са достатъчни.
Но ако някой иска да вечеря, не издържа, трябва да хапне някакъв плод, който активира автофагията – горски плодове, лимон, грейпфрут, кисела ябълка или някаква свежа салата.
Ако вече е вечеря, трябва да е нещо лесно смилаемо с най-малко калории. Марулята е лесна за смилане, киселото зеле не е за препоръчване, сладкото да.
Нито дори цвеклото, което е трудно смилаемо. Препоръчвам пресни зеленчуци, чушки, домати могат да минат. Вечерята е разрешена до около 6-7 следобед и след това се прави почивка до следващото хранене, трябва да минат 12-13 часа, за да се активира автофагията“, обясни лекарят.