Пицата е една от малкото храни, които децата обожават. Това тесто за пица ми беше подарък от майка ми, която живее на село и откакто се помня, така я приготвяше. И до ден днешен я прави. Децата ми обожават нейната пица и казват, че е най-добрата, която някога са опитвали.
Затова попитах майка ми за рецептата, тя с радост ми я даде и каза: „В нашето село ядем най-хубавата домашна пица.“ Всъщност тестото става наистина перфектно, все едно е замесено от професионалисти. Опитайте и ще се убедите сами. Ето какво ви трябва за най-вкусната домашна пица :
Най-вкусната домашна пица
Продукти:
1,5 чаши топла вода (300 мл)
1 пакетче прясна мая (42 г)
1 супена лъжица захар (20 г)
2 супени лъжици зехтин (20 мл)
1 чаена лъжичка сол (8 г)
4 чаши брашно (480 г)
За плънката:
3 супени лъжици кетчуп (доматено пюре)
1 чаена лъжичка риган
два вида настъргано сирене (количество по желание)
салам или друг деликатес
или пригответе плънка по ваш избор, с храни, които имате в хладилника
Приготвяне:
Сложете водата в по-дълбок съд, добавете прясната мая и я натрошете малко с ръце. След това добавете захарта и разбъркайте съставките, докато се смесят. Когато маята започне леко да бухва, добавете брашното, разбъркано със солта.
Смесете съставките с дървена лъжица, докато започнат да се събират в компактно тесто. След това преминете към месене с ръце. Замесете фино и меко тесто за няколко минути, докато съставките се смесят добре и тестото стане еластично.
Преди края добавете зехтина и го месете още малко, докато се усвои напълно.
Покрийте купата с тестото с найлоново фолио или памучна кърпа и оставете да удвои обема си на топло място за около 30 минути. След това го прехвърлете върху равна, набрашнена повърхност, омесете го още малко и го разтеглете с пръсти, като го оформите на правоъгълник. Взема се точилка и се разточва колкото тава за фурна.
При нужда се поръсва с брашно. С помощта на точилката прехвърлете тестото върху тавата за печене и го разпределете по цялата повърхност. В тавата предварително се поставя хартия за печене. Двата вида кашкавал се настъргват и се нареждат около краищата на тестото на по-дебел пласт, като се оставят 2-3 пръста в самите краища.
Когато го разстелете, с краищата навън, загънете върху сиренето. Така изпечената коричка ще стане много мека и сочна. В средата тестото се намазва с доматения сос, разбъркан с ригана. Сложете пицата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 15 минути.
През това време ще хване фина коричка отстрани. Извадете тавата от фурната и върху плънката в средата сложете сирене, аз обикновено отгоре слагам много кашкавал и няколко резена салам или друго сушено месо. По желание може да добавите маслини, гъби, кашкавал...
Върнете пицата във фурната да се пече за още 10 минути, докато кашкавалът се разтопи, след което я извадете от фурната, оставете я да изстине малко и я сервирайте нарязана на кубчета.
Да ви е сладко!