Бананов кекс рецепта
280 г брашно
3/4 ч. л. сода
1/2 ч. л. сол
200 г захар
60 г меко краве масло
3 средни банани
2 яйца
80 г кисело мляко
100 г шоколад
50 г начупени орехи
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 180 С.
• Брашното, содата и солта се смесват и се пресяват заедно в отделна купа.
• В друга купа се разбиват захарта заедно с маслото.
• Прибавят се пюрираните банани, яйцата и киселото мляко.
• Добре се разбъркват.
• Прибавя се пресятото брашно и се разбърква, но не много дълго време (иначе кексът ще стане много плътен).
• Шоколадът се разтопява на водна баня и леко се охлажда.
• Към шоколада се прибавя една чаша тесто и се разбърква.
• Добавят се орехи (по желание).
• В намаслена правоъгълна тава за кекс (25х6,7 см) или друга се редят светлото тесто и тъмното на пластове.
• С помощта на нож се правят вълнообразни движения в тестото.
• Банановият кекс се пече около 1 час и 15 минути или докато клечката, забита в средата на кекса излезе суха.