Баница с късмети за Нова година
500 г готови кори
4 бр. яйца
250 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. хладка вода
125 г масло
Приготвя се плънка от разбитите яйца, натрошеното сирене, киселото мляко, содата и хладката вода. В ненамазана тава се слага кора, намазва се с разтопеното масло и се слага от плънката 2-3 с.л. след това втора кора - пак се намазва с масло и плънка и така до свършване на корите. Най-отгоре се покрива с кора и се намазва обилно с масло. Нарязва се на парчета като торта и във всяко парче се слага късметче, завито в паус (оризова хартия). Пече се в предварително затоплена фурна около 1 час. Изважда се от фурната и се обръща върху 4 купички или порцеланови чаши - така, че да се опират върху ръба на тавата. Покрива се с кърпа да се задуши. По този начин баницата става пухкава и не се сляга след изстиване.