Новогодишна баница с късмети
5 яйца
1/2 чаена чаша олио (100 ml)
1 бурканче кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
200 грама натрошено сирене
1 газирана вода (може и обикновена) 100-150 ml
Начин на приготвяне:
В дълбока купа натрошаваме сиренето. Прибавяме петте яйца, олиото. Содата първо се добавя към киселото мляко и след като започне да шупва, също се прибавя към останалите продукти. С малко вода обливаме кофичката и също прибавяме към сместа.
До тук направихме поливката за баницата.
Сега да я приготвим за изпичане:
Дъното на тавата се намазва обилно с олио или маргарин (мазнина). От половината точени кори се нарежда един пласт листи, които аз първо смачквам в шепите си и после раздърпвам, залива се с половината поливка.При второто нареждане, там някъде, подреждаме и приготвените клончета, наречени за късмети.Втори път се нареждат останалите листи и се заливат с поливката. Баницата се нарязва, за да проникне поливката навсякъде.
Пече се за 35 минути на 250 градуса.