Бисквитена торта амарети
200 г обикновени бисквити
50 г орехи
100 г масло
За плънката:
300 г извара
1 с.л. настъргана кора от лимон
2 бр. жълтъци
50 мл течна сметана
30 мл ром или коняк
бисквити Амарети ореховки
2 бр. белтък
100 г захар
1 бр. ванилия
Бисквитите и орехите се смилат с блендер на ситни парченца, прибавяме и мекото масло, разбъркваме добре докато се овлажнят бисквитите. Тортена форма с диаметър 24 см застиламе с хартия за печене, изсипваме бисквитите, притискаме плътно да се получи основен блат. За плънката разбъркваме изварата със сметаната, прибавяме жълтъците, настърганата кора от лимон, рома или коняка. Изсипваме половината смес върху бисквитите заглаждаме, нареждаме отгоре амаретите и покриваме с останалата плънка. Разбиваме 2 бр. белтъка със захарта и ванилията на плътен гъст крем, изсипваме върху плънката заглаждаме, поръсваме с орехи. Печем на 180С за 30 минути.