Бурда кекс
500 г 3 с. л. брашно
300 мл топло прясно мляко
35 г прясна мая
150 г меко масло или маргарин
2 яйца
100 г захар
щипка сол
100 г стафиди
бадеми
Приготвяне:
• Маята се разтваря в 100 мл топло мляко.
• Прибавят се 3 с. л. брашно и се разбърква.
• Оставя се за 10 минути, докато шупне маята.
• В друга купа се пресява брашното, като по средата се оформя кладенче.
• Шупналата мая се изсипва в кладенчето.
• Отгоре леко се поръсва с брашно.
• Купата се покрива със "свежо фолио".
• Оставя се на топло за 30-40 минути.
• Към тестото се прибавят маслото, захарта, яйцата, солта и останалото прясно мляко.
• Тестото се омесва с помощта на миксер, като се меси 3 минути.
• Купата се покрива и се оставя на топло за 30 минути.
• Към втасалото тесто се добавят стафидите и леко се разбърква.
• В намаслена форма за кекс (24-26 см) се поставят бадемите на дъното.
• Отгоре се изсипва тестото.
• Формата се покрива и се оставя за 30 минути (това е важно, защото заради стафидите тестото става тежко).
• Фурната се загрява на 180 С.
• Бурдата кекс се пече около 50 минути.
• Оставя се да изстине 10-15 минути във формата.
• Бурдата кекс се изважда и се оставя да изстине напълно върху метална скара.