Бърза диета с кисело мляко
Киселото мляко съдържа много важни ензими, витамини от групата В, голямо количество полезни елементи – калций, фосфор, флуор, калий, магнезий, цинк, манган и йод. Аминокиселините, които съдържа киселото мляко, подпомагат изграждането на нови клетки, тъкани и мускули. То също подобрява обмяната на веществата и подпомага мазнините да се стопяват по-бързо, нормализира работата на дебелото черво, действа добре при възпалителни процеси, стимулира имунната система, изчиства кръвта от токсините и нормализира нивото на холестерола.
Закуските са едни и същи за всички дни от диетата:
Сутрин: една малка филийка черен хляб или сухар и 20 гр. обезсолено сирене или извара.
В 10.00 и 16.00 часа: по 150 гр. кисело мляко.
В дните на диетата трябва да изпивате минимум по 2 литра минерална вода и билкови чайове – мента, риган, мащерка, каркаде, шипки. Черният чай и кафето също са позволени, но без захар.
ПЪРВИ ДЕН
Обяд: Печени картофи със сирене на фурна: обелвате няколко картофа около 200 гр., нарязвате ги и ги слагате в тавичка с тефлоново покритие, 1 с.л. зехтин, 50 гр. натрошено сирене или извара, сол на вкус. Пече се в умерена фурна. Към обяда изпивате и 1 чаша айран.
Вечеря: Витаминозна салата: за да я приготвите Ви трябват 1 кофичка нискомаслено кисело мляко, 1 морков, 1 ябълка, 2-3 ореха, 1 с.л. зехтин, магданоз, сол на вкус. Изцеждате кофичката кисело мляко настъргваме в него на ренде моркова, ябълката, прибявяме нарязаните орехови ядки, зехтина, ситно нарязания магданоз и сол. Разбърквате добре и вечеряте леко и здравословно.
ВТОРИ ДЕН
Обяд: Салата от пилешко месо и кисело мляко: 100гр. пилешко месо без кожата, ½ кисела краставичка, 1 парче ябълка, 1 орех, 1 с.л. изцедено кисело мляко, сол на вкус, 1 с.л. зехтин, 1 стрък пресен лук, лимонов сок, магданоз. Сварявате пилешкото месо и го нарязвате на дребно. Добавяте ябълката и краставичката нарязани на ситно, прибавяте ореховата ядка и разбърквате добре. Отгоре заливате с киселото мляко, в което сте прибавили лука, зехтина и солта. След това поръсвате с магданоза и лимоновия сок.
Вечеря: Печена риба и салата: 100 гр. печена бяла риба и салата настъргани моркови и зеле, подправена с лимонов сок, зехтин и сол.
ТРЕТИ ДЕН
Обяд: Омлет: 2 яйца, 1 домат, ½ глава кромид лук, 1 ч.ч. кисело мляко. Разбивате яйцата в подходящ съд и към тях прибавяте настъргания домат, ситно нарязания лук и леко изцеденото кисело мляко. Получената смес изсипвате в тавичка намазана със зехтин и я печете около 10 минути във фурна. Обядвате с този омлет и салата по избор.
Вечеря: Пъстра салата: 3 картофа, 1 парче червено цвекло, 1 ябълка, ½ краставица, 1-2 стърка пресен лук, магданоз, 1 с.л. зехтин, 1 ч.ч кисело мляко, лимонов сок, сол, копър.
Сварявате картофите и цвеклото, обелвате ги и ги нарязвате на кубчета, прибавяте нарязаната краставица, ябълка, лук и магданоз, заливате с кисело мляко, доовкусявате със зехтин и лимонов сок, поръсвате с нарязания копър.