Диета при хора с диабет

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Диета при болни от диабет
92021

Диета при болни от диабет

При болни от диабет./Диетата не е подходяща за хора в прекоматозно състояние/
Приложение: да съдейства за нормализиране на въглехидратната обмяна и да се активират функциите на задстомашната жлеза като компенсира диабетното разтройство и увеличи защитните сили на организма спрямо инфекции и болести..
Обща характеристика: храната се доближава максимално до храната на здравият човек.Да бъде много разнообразна и пълноценна по състав.
Въглехидратите варират от 150-300гр. за денонощие, като се забраняват рафинираните въглехидратни продукти поради бързото всмукване през чревната стена и рязко увеличаване на кръвната захар.
Белтъците се увеличават умерено от 80-120 гр. дневно, като 70% от тях са от живитински произход.
Мазнините значително се намаляват, като се предпочитат растителните.Задължителни са продуктите богати на литотропни вещества/метионин, холин, лецитин/, на витамини/А, В1, В2, РР, С, Р и др./, на минерални вещества/калции, фосфор, калий и др./на микроелементи/цинк, мед, желязо и др./
Изключват се захарта и захарните изделиа в звисимост от фазата на диабетното разтройство, от усложненията, от телесната маса, възрастта и професията на болния.
Разглеждаме два типа диабет:
Диабет тип 1 се характеризира с недостиг на инсулинова продукция от b-клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса. Това е типът диабет, който по-често се среща при децата, особено на възраст 10-14 години. Абсолютният инсулинов дефицит при тези пациенти налага постоянният му инжекционен внос. Ето защо, този тип диабет се обозначава като инсулинозависим захарен диабет.
Диабет тип 2 се развива в резултат на нарушена чувствителност на клетките към действието на инсулина (инсулинова резистентност), заедно със забавяне или недостиг на секрецията на инсулин. Тази инсулинова резистентност води до повишени нужди от инсулин, които повечето индивиди не са в състояние да произведат.

Шестдесет процента от пациентите с диабет тип 2 могат да поддържат нормални стойности на кръвната захар само чрез диета, физическа активност, противодиабетни препарати, които се приемат през устата, без да се налага инжектиране на инсулин. Този диабет е инсулинонезависим тип. Среща се предимно при хора над 40 г. Въпреки това, през последните години се наблюдава увеличаване на честотата му и сред по-млади индивиди със затлъстяване. Има пряка зависимост между затлъстяването и инсулиновата резистентност при диабет тип тип 2.
Разрешени продукти:
Мляко и млечни продукти с намалена масленост, дитична извара, прясно сирене, саламурено сирене.
Меса-нетлъсти, млади, животински субпродукти, нетлъсти салами, шункиу филе, яйчен белтък, ограничено жълтък, .Хляб ръжен или тип софийски пшеничен, пълнозърнест, диабетични бисквити, овесени ядки, булгур, ориз със строго дозиран грамаж/индивидуално/.Изкуствени подсладители и приготвени от тях мармалади и желета.
Зеленчуци и варива-съдържание от 1-5% въглехидрати -краставици, домати, пиперки, бяло зеле, тиквички, репички и др.
Зеленчуци от 5-10% захар-моркови, цветно зеле, цвекло, целина, кисело зеле и др.
Зеленчуци съдържащи от 10-20% въглехидрати/ограничават се!/-картофи, зелен грах, фасул, и др.
Плодове съдържащи от 10-15% въглехидрати-малини, ягоди, диня, пъпеш, череши, вишни, круши, ябълки, дюли, плодове с ядки и др./строго се съблюдава грамажът!/
Мазнини:-растителни масла и прясно краве масло.
Подправки: магданоз, копър, чубриза, лимонов сок и др.
Забранени продукти:
Подсладени кисели млека, голямо количество прясно и кисело мляко, тлъсти меса, от субпродуктите-далака, мозък, бъбреци;тлъсти опушени риби, хайвер, бял хляб, сухари, бисквити, козунак, захар и захарни изделия, глюкоза, мед, десерти приготвени със захар, захарно векло, захарна тръстика, компоти, нектари приготвини със захар, грозде, круши, сливи, ябълки, банани и др.
Мазнини от животински произход, лютиви подправки, напитки със захар, неразредени сокове, силно кафе, силин чай и др.
Кулинарна техника: препоръчва се обработка близка до приготвянето на обикновената храна.Избягва се пържено, тежки запръжки, панирането, сол в нормални количества.
Храната да се разпределя правилно спрямо химическият състав.
Хранене 5 пъти дневно в точно определено време.
При хора с наднормено тегло се включвата вегетариански дни и разтоварителни режими.
Диета № 10а:
Пказания: при сърдечнизаболявания в стадий на сърдечна компенсация, хипертонична болест І – ІІ стадий, атеросклероза;
Диетата има за цел да се подобри диурезата, да тонизира и подобри храненето на сърдечния мускул, да подобри кръвообращението и цялостната функция на сърдечно-съдовата система.
Характеристика: диетата е механично щадяща-забраняват се храни с груба целулоза, трудно смилаеми, течностите са ограничени, солта изключена.
Храната тръбва да бъде богата на /вит. В1, С, РР/ и минерални соли/калий, магнезий/
Млека и млечни-ограничени, безсолни меса и хляб.Млади нетлъсти меса, речна риба, пресни яйца/жълтък/, сухари, бисквити: въглехидрати-захар, мед, глюкоза:мазнини, растителни и прясно краве масло:зеленчуци- пресни стерилизирани, сушени и замразени:плодове- пресни, стерилизирани, сушени, замразени, отвари и диуретични чайове.
Забранени-солени, тлъсти, пикантни и др.
Кулинарна техника: варене, варене на пара, печене, леко запържване.Храната се приготвя безсолна, течностите са ограничени в зависимост от отделената урина.Разтоварителни дни веднъж седмично.Хранене 5 пъти на ден.

1 2 3 4
5
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft