Диета при диабет
Ще ви предложим една наистина универсална диета, която са използвали и използват много хора. И най-важното - с успех.
• Черен или едрозърнест хляб - 200-350 г на ден.
• Cyпa от зеленчуци или със слаб бульон от месо или от риба - 2 пъти в седмицата.
• Телешко или птиче филе -100 г на ден.
• Риба, която няма тлъстини, във варен или в задушен вид до 150 г на ден. Но веднъж в седмицата или през седмица е добре да се изяжда и по парченце скумрия.
• Зеленчуци и листни салати (марули, зеле, спанак, краставици, домати, тиквички, картофи, цвекло и моркови) във варен или в суров вид. Изключително полезно за диабетици е киселото зеле.
• Блюда с гарнитура от бобови гарнитури и макаронени изделия, но в умерено количество и не повече от веднъж на с дмицата.
• Яйца - не повече от две бройки в седмицата.
• Кисели и кисело-сладки плодове и ябълки (ябълки-антоновки, портокали, лимони, червено френско грозде и др.) -до 200 г на ден в суров вид, във вид на компоти или на сокове. Сладките плодове - с разрешение на лекаря.
• Кисело-млечни продукти - 1-2 чаши на ден айран, от 50 до 200 г извара на ден във вид, какъвто ви харесва.
• Чай с мляко, слабо кафе, доматен сок, плодово-зеленчукови сокове и плодове от кисели сортове, могат да се приемат всеки ден, но не прекалявайте.
• Кравето масло и слънчогледовото олио - не повече от 40 г над и то само при готвене.
Тази примерна рецепта може да послужи на всеки, който е болен от диабет, да си състави свое собствено меню от продуктите в рецептата и начина им на приемане.