Диета с ленено масло
Йохана Будвиг, чието откритие ще коментираме малко по-долу, препоръчва диета, по време на която се консумира смес от ленено масло и обезмаслено сирене или извара. Тя препоръчва при смесването на двата компонента да се спазват следните пропорции – на всяка лъжица ленено масло се падат две или повече лъжици от млечния продукт. За приготвяне на сутрешното мюсли тя препоръчва 9 супени лъжици от растителната мазнина 18 лъжици нискомаслено сирене или извара ( под два процента). Ако сместа е прекалено гъста и виждате, че маслото не се е разтворило, просто добавете прясно мляко (козе) или кефир.
Композицията от ленено масло нискомаслен млечен продукт е идеално допълнение към диетата с кефир.
Йохана Будвиг препоръчва общо за деня да се приемат 120 грама извара или сирене и 45 мл ленено масло. Високата доза на растителната мазнина не бива да Ви плаши. В комбинация със сярата в млечния продукт, маслото не предизвиква диария.
Лененото масло предлага изобилие от омега-3
Ленено масло с извара е комбинация, която вероятно Ви учудва. Отговорът на въпроса защо лененото масло е добре да бъде комбинирано с извара, два известният немски биохимик д-р Йохана Будвиг, която още през 1950 година е започнала задълбочени изследвания относно ползите маслото. На пациентите си тя предписвала комбинацията от две супени лъжици масло 1/4 чаша извара. Установено е, че при тях признаците на умора, анемия са били елиминирани в резултат от приема на лека. При пациентите с туморни образувания се наблюдава и стопиране на растежа им, както и значително покачване на хемоглобиновите стойности.
Лененото масло е добре да бъде съчетано с извара, тъй като протеините в млечния продукт спомагат за по-лесно усвояване на есенциалните мазнини в растителния продукт. При смесването на двата продукта протичат важни химични реакции с помощта на сярата от изварата и се гарантира разтваряне на мазнините и извеждането им от клетките.
Точната рецепта за приготвяне на уникалната смес включва – чаша извара, между две и пет лъжици ленено масло, от една до три лъжици прясно смлени ленени семенца вода в количество, необходимо за получаване на смес с консистенцията на емулсия. Съставките блендирайте до хомогенизиране и консумирайте.