Страдащите от това заболяване трябва да съобразяват храната си със следните условия:
Тя да не съдържа вещества, дразнещи по механичен път лигавицата на дебелото черво.
Да бъде богата на белтъчини, витамини и соли и да съдържа ограничено количество въглехидрати.
Месото, което се консумира, трябва да не е тлъсто и да бъде варено или печено -за рибата се отнасят същите изисквания.
Супите трябва да са предимно във вид на бульони или слизести.
Полезни са овесените ядки, диетичната извара, сиренето, цитрусовите плодове и соковете от тях, сухарът и юфката, пюретата от моркови, картофи, карфиол.
Трябва да се избягват плодовете, съдържащи много целулоза, рибните консерви, солените ястия, пикантните подправки, чесъна и лука, яйцата, туршиите, прясното мляко, черния хляб.
Добре е веднъж седмично да се правят разтоварващи дни - на плодове, плодови сокове и билкови чайове.
Ето няколко рецепти, подходящи за страдащите от хроничен колит: