Сусамовото семе е може би най-старата подправка, известна на човека, която датира от 1600 пр. Хр. То е било дълбоко ценено заради маслото си, което е изключително резистентно на гранясване. „Сезам, отвори се” ( на английски sesame означава сусам), прословутата фраза от книгата „1001 нощи”, отразява отличителното свосйтво на сусама да разтваря пашкула си, когато достигне фазата си на узряване. Научното име на сусамовото семе е Sesamun indicum.
Сусамът представлява малки, плоски, овални семки с вкус на орехи и с много деликатен аромат. Те могат да са с различен цвят в зависимост от вида им. Има бял, жълт, черен и червен сусам.
Сусамовото семе е дълбоко ценено заради високото си съдържание на сусамово масло , което е изключително неподатливо на разваляне.
Предполага се, че сусамът е възникнал в Индия, тъй като за първи път се споменава в индийските легенди, в които е бил символ на безсмъртието. От Индия сусамовото семе се разпространява до Средния изток, Африка и Азия.
Днес най-големите производители на сусам са Индия, Китай и Мексико.