За какво се използва подправката сминдух

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
За какво се използва подправката сминдух
230214

Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде, но най-често се среща в Североизточна България. Добре познат като незаменима съставка на шарената сол, сминдухът има приятен и апетитен аромат. Сминдухът, наричан още Чемен е известен с латинското наименование Trigonella foenum-graecum. Сминдухът е едногодишно растение от семейство Бобови. Същинската, разпространена и популярна подправка сминдух се приготвя от семената на растението. Латинското име на сминдуха Foenum graecum означава “гръцко сено”. Родината на сминдуха са земите около Средиземно море. Той обаче е добре познат и в Китай, Индия и Северна Африка. Етимологията е запазена в много езици, например в английското “Greek hay”, словашкото “Senovka grécka”, хърватското “Grčko sijeno”. Кафяво-жълтеникавите семена на чимена съдържат етерично масло с над 40 съставки, които придават на подправката специфичен, леко горчив вкус.

 

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft