Какво трябва да знаем при дегустацията на вино
1. Винаги е по-добре първо да поръчате храната и не се притеснявайте да помолите сервитьора за мнението му какво вино да изберете. Знайте, че най-добрите вина, които може да поръчате в ресторант, са обикновено по-неизвестните.
2. Проверете температурата на виното. На много места правят грешка да сервират бялото вино прекалено студено, а червеното – твърде топло. Ако бутилката е твърде топла, поискайте да ви донесат лед, където да изстудите виното – както бялото, така и червеното.
3. Бутилката трябва да бъде отворена пред вас. Червеното вино трябва да бъде прелято в кана – това е необходимо, за да “продиша” и да се освободи аромата му.
4. Вижте как изглежда виното, когато вече е разлято в чашите. Независимо бяло или червено, виното трябва да бъде бистро и блестящо. После го помиришете. Виното трябва да мирише чисто и свежо. Разклатете го с въртеливо движение в чашата, за да се освободи аромата в празното пространство в нея. Най-накрая – отпийте. Задръжте виното в устата, завъртете го около езика, така че да достигне всички вкусови рецептори и преглътнете. Виното не трябва да има миризма (на корк, например). Отбележете има ли траен послевкус. Въпреки че този ритуал не бива да бъде голямо представление, не се страхувайте или притеснявайте да се забавите толкова, колкото ви е необходимо. Ако нещо не е както трябва, кажете го веднага.