Как да използваме пресният и сухият джинджифил
Ефективността на джинджифила в много отношения зависи от точността на неговото прилагане. Например, сухият джинджифил има по-големи противовъзпалителни и успокояващи свойства, поради което се използва активно за лечение на артрит и при възпалителни процеси. Химичният състав на пресния корен от джинджифил е малко по-различен и неговите полезни свойства са съсредоточени повече върху лечението и профилактиката на проблеми на храносмилателната система.
Пресният джинджифил може да се съхранява в хладилник около една седмица. Сушеният корен запазва свойствата си до 4 месеца. Сушеният небелен корен трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Когато се съхранява в хладилник, не трябва да се държи в найлонова торбичка. За да запазите дълго време аромата и вкуса на свежия джинджифил, трябва да го почистите и да го залеете с водка или шери.
Сушеният джинджифил трябва да се накисне преди употреба. Трябва да се има в предвид, че той е по-пикантен, отколкото пресния – чаена лъжичка сух джинджифил се равнява на супена лъжица настърган пресен. Но сушеният джинджифил отстъпва значително по вкус и аромат от свежия.