Полезните свойства на джинджифила и кулинарията
Особеният вкус и деликатният аромат на джинджифилът се дължат на високото съдържание на етерични масла и други съставки, които придават на тази подправка наистина уникални вкусови характеристики. Още в Древна Гърция той е бил използван като подправка при приготвянето на хляб, а в средновековна Европа приложението му ства още по-широко – с джинджифил са подправяли ястията от месо и зеленчуци, добавяли са го към тестените изделия и сладкишите, ароматизирали са виното, бирата и други напитки. За да увеличат лечебните му свойства са го смесвали с други подправки, като например индийско орехче и кардамон. Много добре джинджифилът се съчетава с мед и лимон. Той влиза в списъка на природните афродизиаци. А в Япония, полезните му очистващи свойства се използват традиционно при консумацията на пресни морски дарове – той неутрализира паразитите и активизира храносмилането.
Основното количество полезни вещества в джинджифиловия корен се намират под кората му. За това, когато го почиствате, не трябва да я белите, а да я остъргвате съвсем внимателно. За рязане и стъргане не се препоръчва да използвате дървени съдове, тъй като те ще запазят дълго време аромата на подправката. При стъргането на корена от джинджифил е най-добре да използвате ситно ренде.
Джинджифилът се използва в доста големи количества – 1 гр на 1 кг месо или тесто. В сосовете т ой се добавя в самия край на приготвянето им; в тестата – по време или в края на замесването; в задушените меса – 20 минути преди ястието да се свали от огъня; в компоти, конфитюри и други сладки лакомства – 2-5 минути преди да са готови.