Как ни вреди цикламат
За всеки нормален човек е логично да се запита как един подсладител може да е забранен в някои страни, а в други употребата му да е разрешена (предимно в Източна Европа). Нима вредата от цикламат не е константна навсякъде по света и не крие латентна опасност от поява на страшни болести след време. Защото действието на подсладителите не е мигновено, а те се натрупват в нашия организъм до момента, в който не се появи болестта.
Истината е, че производители и хранителни магнати не са особено заинтересовани от личното здраве на всеки един от нас. Акцентът е върху това, че цикламатът е евтин и на всичкото отгоре много подходящ за влагане във всевъзможни хранителни продукти, защото издържа на високи градуси.
След като в края на 60-те стана ясно, че цикламата е напълно способен да причини рак на лабораторни мишки, последвалите изследвания изведоха на бял свят, че подсладителят е крайно противопоказен за хора, които страдат от бъбречна недостатъчност. Подсладителят се получава чрез екстракция от cyclohexylamine и sulfamic киселина и това вещество се метаболизира в ограничена степен от бактериите в червата. При някои от нас се наблюдава намалена абсорбция от червата, а веществото се освобождава непроменено през бъбреците.
Цикламат, подобно на останалите синтетични подсладители е неподходящ за употреба и по време на бременност и кърмене.
Попадайки в стомаха, под действието на живеещите там бактерии цикламатът се превръща в циклахексаламин. Това е вещество, което не е изследвано и изучено окончателно, което най-вероятно е причината този заместител на захарта да е забранен в САЩ и някои от страните на ЕС.