Кафяв ориз със сос от сурови домати
450 г кафяв ориз
500 г твърди зрели домати
5 с.л. зехтин
1 малка глава червен лук
1 скилидка чесън
риган или мащерка
пресни листа босилек
1 с.л. дребни осолени каперси
сол и черен пипер
Сварете ориза в 2 л кипяща подсолена вода, като го разбъркате 1-2 пъти. След около 45 минути ще бъде готов. Измийте доматите и ги нарежете на половинки. Оставете ги обърнати в гевгир за около 20 минути, за да се изцедят. Нарежете ги на дребни парчета и ги прехвърлете в купа. Добавете 3 с.л. от зехтина, лука (нарязан на тънко), каперсите, чесъна (ситно нарязан), ригана (мащерката), босилека, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Когато оризът се свари, внимателно го изцедете и го прехвърлете в купа. Полейте го с останалия зехтин и енергично го разбъркайте. Добавете сместа от домати и подправки, внимателно разбъркайте и сервирайте.