Кои са най-добрите сортове кафяв ориз
Лекарите са единодушни, че оризът поддържа здравето и носи дълголетие. Той спада към групата на бавните въглехидрати. Най-добрите сортове ориз се произвеждат в Индия, а най-скъпи ароматен е този от индийския сорт "Басмати", който е с нисък гликемичен индекс (не повишава рязко нивото на кръвната захар), поради което е много подходящ за диабетици. Финият индийски ориз е лек, мек и нелеплив, докато оризът, отгледан на други места, най-вече по островите и брега на морето, е тежък, лепкав, лошо се храносмила и поражда много газове в стомаха. Кафявият ориз гарантира пълноценното снабдяване на организма с всички важни хранителни съставки, докато диетата с бял (полиран) ориз може да доведе до липса на много от нужните за организма витамини и минерали. Причината е в това, че кафявият ориз съдържа 9,5 пъти повече минерални вещества от белия.