Коледенн Щолен втори вид
продукти:
150 г стафиди
75 г захаросани цитрусови кори
150 г ядки - бадеми и лешници, нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл прясно мляко
50 г захар
мая, колкото кибритена кутийка
около 500 г пресято брашно
250 г масло
5 бр. жълтъци
2 ванилии
кората на един лимон
100 г пудра захар
приготвяне:
Стафидите и цитрусовите кори се накисват в рома за около час. Захарта, маята, щипка сол, млякото и 5 с.л. брашно се смесват и се оставят да шупнат. Сместа се размесва с останалото брашно, жълтъците, 150 г масло, ванилията и лимоновата кора. След като се размеси добре се прибавят ядките, стафидите и цитрусовите кори. Размесва се добре. В процеса на месене може да се добави още брашно, докато се получи средно меко тесто. Оставя се да втаса. Отново се размесва и се разточва на дебела кора, приблизително 20х30 см. От едната страна кората се прегъва, докато покрие половината тесто, а от другата се навива на руло, така че да покрие прегънатия край. Поставя се в намаслена с масло или мас тава и се пече на 170 С около час - час и половина. През това време останалото масло се смесва с пудрата захар за глазура. След като Щолена се опече се намазва обилно със глазурата. Оставя се да изстине преди консумация.