Коледен Щолен с кексово тесто
продукти:
1.2 кг бяло брашно
80 г мая
250 мл прясно мляко
250 г маргарин
125 г масло
250 г бадеми
125 г захар
4 бр. жълтъци
250 г стафиди
щипка сол
250 г захаросани лимонови корички
250 г захаросани портокалови корички
пудра захар за поръсване
по 50 г пресни нарязани на ситно лимонови и портокалови кори
приготвяне:
Пресява се брашното, изсипва се в подходяща суха тава, слага във фурната за 1 час да престои на ниска температура. Отделно смесваме маята, млякото, леко затоплено, и 1-2 с.л. бяло брашно. Оставяме получената смес да втаса за 1 час, след като вече е минало това време към нея прибавяме разтопените маргарин и масло, бадемите нарязани на ситно, захарта, жълтъците, солта и нарязаните предварително по 50 г лимонови и портокалови кори. Разбъркваме много добре всички продукти и с вече престоялото брашно във фурната, замесваме кексово тесто. След това слагаме стафидите и захаросаните лимонови и портокалови обелки нарязани на средно. Изсипваме вече полученото тесто в тавичка намаслена с олио и поръсена с малко брашно. Печем до готовност при по-слаба температура на фурната, като се проверява с клечка дали е готов. Готовият Щолен се поръсва с пудра захар. Хубаво е да престои около 1-2 дена преди консумация, тъй като колкото повече престоява толкова по-вкусен става.
* Тавата, в която го правя аз е с размери (Ш х В х Д): 21 x 6 x 28 см.