Навита баница с тиква
продукти:
5 ч.ч. (1 кг) брашно
1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло
1/2 бр. (1 кг) тиква
125 г масло
1/2 ч.ч. (100 г) галета
канела
За сиропа:
2 и 1/2 ч.ч (500 мл) вода
2 ч.ч. (400 г) захар
Начин на приготвяне
От брашното, малко вода и сол се приготвя тесто за точене. Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в растителното масло, след което се смесва с канелата и галетата. От тестото се разточват листа, които се наръсват с разтопеното масло. На всеки лист се слага от плънката. Листата се навиват на рула с помощта на чиста хартия и се поставят в кръг в тавата за печене, предварително намазана с мазнина. Баницата се поръсва отгоре с малко масло и се пече. След като изстине, се залива със сироп, приготвен от предвиденото количество захар и вода.