Освен че притежават всички хранителни вещества, необходими за здравословния начин на хранене, орехите съдържат високи нива на защитни антиоксиданти, които се противопоставят на влиянието на вредните свободни радикали и полезни много, за да имаме здраво тяло и организъм.
Проучванията показват, че редовното консумиране на ядки понижава риска от сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет тип 2. Досега не беше ясно коя ядка е номер едно по здравословни качества. Учени анализират 9 различни вида ядки: орехи, бадеми, фъстъци, шамфъстъци, лешници, бразилски орехи, кашу, пекан и макадамия.
Шепа орехи съдържа два пъти повече антиоксиданти от другите ядки, казва ръководителят на изследването д-р Джо Винсън от университета в Скрантън в Пенсилвания, САЩ. Учените установили, че веществата, съдържащи се в тях, са между 2-15 пъти по-мощни от витамин Е, известен със своите антиоксидантни свойства.
За да усвоим всички полезни свойства и да извлечем максимална полза за организма и здравето ни, препоръчително е да консумираме по 7 сурови ореха на ден . Топлинната обработка отнема от качествата на антиоксидантите в ядките, съветва д-р Джо Винсън.За това е препоръчително да ги взимаме в суров вид.