Палачинки с боровинки
прясно мляко - 400 мл (3%)
брашно - 250 г
яйца - 3 броя
боровинки - 100 г сушени
бакпулвер - 1 ч.л. пълна
кафява захар - 4 с.л.
ванилия - 1 шушулка или 2 прахчета
сол - 1 щипка
олио - 2 с.л.
масло - за намазване на палачинките
Накиснете сушените боровинки от предната вечер във вода. На следващата сутрин ги отцедете напълно, като оставите да изсъхнат.
В купа сипете прясното мляко и остържете шушулката ванилия. Разбъркайте със захарта и пресятото брашното с бакпулвера. Получава се гъста смес, към която трябва да добавите едно по една яйцата, като разбърквате след всяко.Най-накрая добавете шипка сол, олиото и боровинките, предварително объркани с 2 щипки брашно.
Загрейте тефлонов тиган и леко го намазнете. Сипвайте по 1 малък черпак от сместа и изпечете сравнително малки палачинки от двете страни.