Пастирски гювеч
1/2 буркан паприкаш, 1/2 буркан домати, 2 кафени чашки растително масло, 1 стрък праз лук, 150 г сирене, 3 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 кафена чашка кисело мляко, 1 супена лъжица брашно, 1/3 връзка магданоз, сол на вкус.
Ситно нарязаният лук се поставя в тавичка заедно с мазнината и се задушава до омекване. Прибавят се двете консерви (паприкашът и доматите) и се оставят да врят, докато се изпари част от течността. Добавят се натрошеното сирене и 1/2 от ситно нарязания магданоз. Ястието се посолява на вкус, залива се със сос от брашното и яйцата, разбити с прясното и киселото мляко, и се пече в силна фурна. Поднася се поръсено с останалата 1/2 от магданоза. Гювечът може да се приготви от пресни пиперки (500 г) и пресни домати (500 г), които се задушават след лука. За заливката може да се използуват кисело мляко, яйца и брашно.