Помагат ли дъвките и кашкавалът на зъбите
При всяко хранене бактериите в устата влизат в химични реакции с храната и създават органична киселина, която може да увреди зъбите. Чрез почистването на остатъците от храната в устата, изплакването на зъбите (т.е. разреждането на киселината) слюнката обръща този процес. Ключът е в това да поддържате потока от слюнка, и тук идва ред на дъвката (или поне на дъвченето) да се включи. Простият механичен процес на дъвчене стимулира производството на слюнка.
Колкото до кашкавала, неговите мазнини може наистина да играят ролята на защитни бариери за зъбите. Той съдържа и калций, и фосфати, които по правило пречат на увреждането на зъбите.
Най-добре ограничете похапванията между основните хранения, за да редуцирате честотата, с която се излагате на действието на киселината. След ядене дъвчете дъвка (без захар!). Или правете като французите - те завършват храненето с няколко парченца сирене или кашкавал.