Защо лукът ни разплаква
Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така освобождавате ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид. Щом той достигне до очите ви, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка. Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези в очите да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Колкото повече кълцате, толкова повече дразнещ газ произвеждате и сълзите се увеличават. Химическата реакция на самия лука е негова защитен механизъм, който е еволюирал с цел да отблъсква вредителите.
Можете да намалите паренето в очите и сълзите, като охладите лука във фризера преди да го нарежете – ниските температури забавят освобождаването на сулфоксида. Най-висока е неговата концентрация в долната част на лука, затова я нарежете последна.