Рецепти за постни супи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Постна супа от карфиол със задушени моркови и праз
134640

Постна супа от карфиол със задушени моркови и праз

500 г карфиол
1 стрък праз лук
1 бр. морков
олио
сол
1 с.л. препечено брашно
подправки по желание и на вкус
3-4 филии стар хляб

От праза се отделя едно парче 6-7 см, което се нарязва на по-малки парчета по 3-4 мм, които внимателно се разделят на пръстенчета.
Хлябът се нарязва на кубчета, поръсва се с олио и по желание със сухи подправки (използвах балканска чубрица) и се запича в сгорещен тиган или на фурна.
Морковът се нарязва на тънки жулиени с дължина 2.5-3 см или се настъргва на едро ренде. Задушава се в 2 с.л. олио (за не постещите - равни количества олио и масло) и 1-2 с.л. вода. Накрая се добавят пръстенчетата праз лук, само леко се разбъркват и се отстранява от огъня.
Карфиолът, почистен, измит и разчупен на розички и останалия праз лук, нарязан на едри парчета, се варят в леко подсолена вода. Когато карфиолът малко омекне, се отделят няколко розички, които ще се използват за гарниране при сервиране. Останалата част от зеленчуците се вари до пълно омекване и се пасира с част от бульона. Прибавя се размитото в малко студена вода брашно. В зависимост от желаната гъстота се разрежда с горещ бульон (за тези, които не постят се добавя 1 чаша горещо прясно мляко и бульон), ври още 5-6 минути. Подправя се на вкус със сол, по желание с индийско орехче, щипка лимонова кора и лимонов сок.  

1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft