Пълнени зелени чушки с риба тон
2-3 бр. големи зелени чушки подходящи за пълнене (около 250 гр. измерени след изтърбушване)
130 гр. филе риба тон в собствен сос (приблизително една средна консерва)
100 гр. домат
30 гр. фини овесени ядки
10 гр. магданоз (10 стръка)
2-3 бр. (60 гр.) големи листа от маруля или зелена салата
1 с.л. зехтин
сол
пипер
Приготовление за сместа
Отцедете рибата тон от водата. Надробете филето на малко парченца в широка плоска купа. Смесете рибата с едро нарязания магданоз и с овесените ядки, след което разбъркайте. Настържете домата върху сместа, залейте със зехтин и разбъркайте. Посолете с черен пипер и сол, разбъркайте.
Пълнене
С нож внимателно изрежете основата на чушките, близо до дръжките. Махнете семките и дръжките.
1. Най-лесният вариант е да напълните изтърбушената чушка с лъжица. Това може да отнеме 1-2 минути в повече.
2. По-сложен, но по-красив, чист и бърз е вариантът с междинно увиване.Внимателно разрежете чушката едностранно по дължина в посока към върха като спрете разреза, когато достигнете средата (на 1/2 от пътя до върха). Повторете и с останалите. На дървена дъска поставете листо маруля. Прегънете основата на листа на 1-2 см. навътре и в получилия се джоб напълнете с голяма лъжица част от плънката 1/3 или 1/2 от плънката според размера на чушките. Завийте краищата на марулята навътре, подобно на дюнер, за да получите цилиндър или конус, който да поставите в чушката. По време на завиване, притиснете плънката през марулята, за да свиете обема. При поставяне, отворете леко срязаната чушка и пъхнете опакованата плънка отвора на марулята в посока различна на разреза на чушката, така че да не съвпада отвора на марулята, с отвора на чушката. Така няма риск от разсипване на плънката.