Рецептата на лечителя Рудолф Бройс
Използването на лука за лечение на рака е описано от австрийския лечител Рудолф Бройс. Той предложил рецепта от лучена супа, която трябвало да употребяват всички желаещи да се излекуват от онкологични заболявания. Рецептата на Рудолф Бройс се състои в това, че за сваряването на лучен бульон се взема една голяма глава лук, която трябвало да бъде ситно нарязана заедно с люспите.
Луковата глава се запържва с растително масло до златистокафеникав цвят и се вари в половин литър вода. Лукът трябва да се развари. Към тази отвара се добавя постен зеленчуков бульон. Получената смес се прецежда, защото авторът на рецептата настоятелно препоръчва да се употребява само течният бульон. Според Бройс истинската лучена супа трябва да бъде прозрачна.
В някои случаи тя се употребява заедно със суров пресен лук. Такова ястие е много богато на органични калциеви съединения и се използва ефикасно за лечение и на остеопороза, както и за бързо заздравяване при счупвания.