Рецепти с въглехидратно редуване
Пшеничена закуска
Продукти за 1 порция:
50 г грухана пшеница
1 л вода
10 г стафиди
10 г орехи
1 с. л. мед
Пшеницата се накисва във вода за една нощ. Отцежда се, измива се и се сварява. След това отново се отцежда и измива. Стафидите се накисват във вода за ½ час. Орехите се счукват. Пшеницата се смесва със стафидите, орехите и меда. Всичко се разбърква. Пшеничената закуска е подходящ заместител на „Корнфлейкс“.
Калорийна стойност за 1 порция: 276 ккал
Салата „Зелен букет“
Продукти за 1 порция:
2 листа от къдрава салата
2- 4 листа от лапад
2-4 листа от спанак
1 стрък зелен лук
50 г броколи
1 с. л. зехтин
1 малка краставица
сол
лимонов сок
Всичките листа се нарязват на ленти, лукът – на ситно, краставицата – на кубчета, а броколите се задушават и нарязват на малки парчета. Продуктите се овкусяват със сол, зехтин и лимонов сок и се разбъркват.
Калорийна стойност за 1 порция: 63 ккал
Пилешки гърди на пара
Продукти за 1 порция:
250 г пилешки гърди
сол
черен пипер
лимонов сок
зехтин
Пилешките гърди се посоляват и натриват с черен пипер, начукват се и се поставят в марината от зехтин и лимонов сок за 3-4 часа. В пароварката се наливат 2 чаени чаши вода и върху поставката се слагат маринованите пилешки гърди. Съдът са затваря и оставя на горещия котлон до пълна готовност на месото.
Калорийна стойност за 1 порция: 319 ккал