Северняшки гювеч
1 буркан стерилизирани зеленчуци
6 картофа (500-600 г)
1 глава лук
1 1/2 кафени чаши олио
2 яйца
1 супена лъжица кисело мляко
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка червен пипер
магданоз.
Картофите се измиват, обелват се, измиват се отново и се нарязват по-едро. Слагат се да се парят заедно с нарязания лук, олиото, солта и една кафена чаша вода. От време па време се разбърква. След малко се прибавя червеният пипер, разбърква се и се сваля от огъня. Изсипва се в тава и се слагат стерилизираните зеленчуци, като едрите парчета се нарязват. Прибавя се нарязаният магданоз, разбърква се и се слага в загрята фурна. Пече се 20 мин в средно силна фурна, като няколко пъти се разбърква. Приготвя се заливка от яйцата, 2 супени лъжици студена вода и киселото мляко. Гювечът се залива и се пече още 5 мин, като фурната може да се изключи.