Срещу простуда и грип-греяно вино
Възможно е и по друг начин да приготвите много полезното срещу простуда и грип греяно вино . Необходими са ви една бутилка червено вино, 5-6 карамфилчета, индийско орехче – количеството му е според вкуса, вода – 60-70 мл, и захар – 1 супена лъжица. Карамфилчетата и настърганото индийско орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 минута. Сместа престоява около 10 минути. Виното се излива в тенджера и се слага на огъня. Когато се затопли, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 с.л. захар. Виното не се оставя в никакъв случай да кипне – Глювайнът не понася както прегряване, така и преохлаждане, тъй като виното губи букета и вкусовите си качества. То обаче трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашите или да се сложи в порцеланов чайник.