Супа топчета с праз лук
продукти:
250 г кайма
1/3 ч.ч. ориз
1 бр. морков
3 бр. картофи
350-400 г кисело мляко
1 с.л. с връх брашно
1 кубче пилешки бульон
1 глава лук
1 стрък праз лук (бялата част)
кимион, черен пипер
черен пипер
пресем магданоз
приготвяне:
Нарязаните на ситно морков, кромид и праз лук се поставят в тенджера и се заливат с 2 л вода. Добавят се настърганите картофи и кубчето бульон. Вари се, след като кипне водата 15 минути. През това време каймата се омесва с ориза. В чиния се нареждат топчетата, без да се овалват в брашно. Взема се с черпак от кипящия бульон и се попарват топчетата в чинията, така те сами се плъзгат в супата. Оставят се да поврат и топчетата. Разбива се добре киселото мляко. В купа се разбъркват брашното и киселото мляко и на тънка струя се добавя към супата. Поръсва се със ситно нарязан пресен магданоз.