Супа топчета с мента
продукти:
500 г кайма
200 г ориз
3 бр. картофи
2 глави лук
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. олио
сушена мента
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка зелен лук
30 г масло
череен пипер, сол
дафинов лист
приготвяне:
Каймата се омесва с черен пипер, сол, половината ориз, 1 глава ситно нарязан лук и щипка от ментата (стрита). Правят се топчета (по-големи) и се пускат в тенджера с вряща вода заедно с 1-2 дафинови листа. Когато изплуват на повърхността, се добавят обелените и нарязани картофи, останалата част от ориза и сол. В отделен съд се запържва 1 глава ситно нарязан лук с олиото. Добавя се доматеното пюре, разредено с малко вода. Запръжката се добавя към супата, след като омекнат картофите и оризът. Оставя се да поври още 5 минути. Слага се маслото, черен пипер, нарязаните магданоз, копър, зелен лук и щипка стрита мента.